Inspiratie

Inspiratie

Op deze pagina laat ik graag ter inspiratie een aantal onderwerpen de revue passeren. Het zijn uiteenlopende zaken die kunnen bijdragen aan het eigen karakter van een uitvaart.

Wade, opbaarplank, kist of mand
Vervoer
Locaties voor het afscheid
Stance Oonk
Wensenformulier, uitvaart voorbereiden
Zelf uitvaart regelen
Zelf een kist maken
Memorenda
Fotografie
Troupin natuursteen
Monumentalista
Hopsice het Veerhuis
Natuurbegraafplaatsen voor een duurzame uitvaart
1001 lichtjes

Wade, opbaarplank, kist of mand?

Wades kunnen van heel uiteenlopende materialen gemaakt zijn. En met allerlei motieven bedrukt of geweven. Wikkelgoed besteedt veel aandacht aan uitvoering, kleur en vormgeving en heeft ook opbaarplanken.

   

Wades kunnen ook doeken zijn die thuis al voorhanden zijn: gestikte lakens of dekens, grand foulard of een mooie lap stof die al jaren in de kast ligt.

   

Deze eenvoudige kist van niet gelakt massief populierenhout met een eco-katoenen bekleding is heel mooi én duurzaam. Dit model houdt het midden tussen een kist en een opbaarplank en vind ik geschikt om thuis op te baren. Wat betreft manden (van wilgenteen, bananenblad en bamboe) raad ik aan een kijkje te nemen op Green Coffins met een groot aantal modellen.

Vervoer

 

Niets staat je in de weg om de overledene met eigen auto, busje, boot of bakfiets naar de locatie van het afscheid te rijden. Maar een old-timer, loopkoets, VW-busje, rouwfiets, uitvaartbus, een aanhanger achter de motor en rouwauto’s in alle maten en kleuren zijn er ook. Deze website geeft een goed overzicht wat er zoal te huur is in uitvaartland.

Locaties voor het afscheid

Het afscheid kan plaats vinden in eigen huis of tuin, bij de sport- of strandvereniging of in de favoriete yogastudio. Van belang is dat de locatie van het uitvaren goed voelt en past bij wat jíj wilt qua programma, sfeer en logistiek.

 

Westerveld in Driehuis en Zorgvlied en De Nieuwe Ooster in Amsterdam zijn mooie voorbeelden van begraafplaatsen met een monumentale architectuur. Het Crematorion op Zorgvlied is geschikt voor een afscheid én crematie op een buitenlocatie. Westgaarde in Amsterdam-Osdorp, De Nieuwe Noorder in Amsterdam-Noord en Crematorium Haarlem-Noord zijn moderne begraafplaatsen en crematoria.

Westerliefde en Westerunie in Westerpark tegenover de gashouder.

Kas Keerweer en Mid West in De Baarsjes hebben zowel binnen als buitenlocaties.

 

Veel kerken en kerkjes zijn te gebruiken als uitvaartlocatie zoals Nieuwerdammerkerk, Schellingwouderkerk en De Vermaning in Amsterdam-Noord, de Stompe Toren in Haarlemmerliede,

Schuilkerk De Hoop in Diemen of de Nieuwe Kerk in Haarlem.

Tuinpark Rust en Vrede in Schellingwoude of de Heemlocaties, zoals het huisje op het Vogeleiland in het Amsterdamse Bos, combineren buiten en binnen.

De Zuilenzaal in Felix Meritis aan de Keizersgracht is heel stylish (ik ben ooit theaterprogrammeur geweest in het Shaffy Theater).

De Huiskamer van Fenneke Voorsluis aan de Kalkmarkt in Amsterdam

Begeleiding bij rouw en verlies

Stance maakt kunst (mijn logobeeld ‘Trust’ is van haar hand), geeft schilder- en tekenles in haar atelier in Haarlem én geeft persoonlijke begeleiding in een sjamanistische traditie (systeemopstellingen en medicijnwiel).  Zij geeft ook workshops waarbij persoonlijke ervaringen aanleiding zijn voor schilderen of tekenen.

Wensenformulier, uitvaart voorbereiden

Vooraf het één en ander met elkaar bespreken én vastleggen kan rust geven, zowel voor en na het overlijden. Het is een manier om de nabestaanden een houvast te geven bij het regelen van de uitvaart. Het wensenformulier kan hierbij van pas komen. Ik kom met alle plezier langs om het formulier samen in te vullen.

Zelf uitvaart regelen

Het is goed mogelijk om zelf de uitvaart te regelen, maar het vergt wel de nodige kennis en handigheid. Een goede voorbereiding is dan van belang. Ik kan daarbij helpen door op voorhand als adviseur aan te schuiven en als procesbegeleider op de achtergrond beschikbaar te zijn tot en met de dag van de uitvaart. Ik vertel hier graag met klem bij dat het geheel zelf regelen een niet te onderschatten impact kan hebben. Het wensenformulier kan als handleiding dienen bij het nadenken over de uiteenlopende aspecten van een uitvaart.

Om het uitvaren een eigen karakter te geven en om kosten te besparen helpt het om verschillende onderdelen zelf te doen. Dat kan zijn: zelf bloemen arrangeren, eigen vervoer, de rouwkaart ontwerpen, een eigen locatie gebruiken voor het afscheid, de overledene verzorgen, catering, aangifte doen bij de gemeente of de kist of opbaarplank en de wade zelf maken.

Zelf een kist maken

Dit is een handige instappagina om zelf een kist te maken. Kistenbouwer Peter Starink kan je een handje helpen op locatie of bij hem in de werkplaats in Bussum.

Memorenda

Annemarie Vink schildert in opdracht een verzameling van objecten van de overledene.

Fotografie

Koen Steenbergen maakt ingetogen en betrokken foto’s van de uitvaartdag.

Troupin Natuursteen

Troupin Natuursteen in Haarlem is een goed en vertrouwd adres voor grafmonumenten, (glazen) urnen, assieraden en andere accessoires. Derde generatie steenhouwer Guy Troupin is ervaren, ambachtelijk en innemend.

Monumentalista

Ine Mulder ontwerpt en maakt onorthodoxe monumenten, urnen en nog veel meer van gegoten beton.

Hospice het Veerhuis

Hospice het Veerhuis is een klein en persoonlijk hospice in de Amsterdamse Pijp waar ik kookvrijwilliger ben.

Natuurbegraafplaatsen voor een duurzame uitvaart

Op verschillende plekken in de natuur is het mogelijk om een eeuwig graf uit te zoeken. Heidepol tussen Arnhem en Ede op de Hoge Veluwe is een bijzondere plek. In Geestmerloo bij Alkmaar is een natuurbegraafplaats in aanleg.

1001 lichtjes

De kunst van het afscheid: mooie lichte website met schrijvers, ritueel begeleiders, vormgevers, koks, muzikanten, kistenmakers etc. (1001 lichtjes)